Geçen yaz ASELSAN'da yaptım — başvuru Mart başında açılıyor, eleme yazılı sınavla. Sınav konuları algoritma + temel C/C++. Sonuç gelene kadar 2 ay sürdü. Stajda gerçek proje yok ama mentor takıldıkça yardım ediyor, kendi başına bir araştırma görevi veriliyor.
Bilgisayar Müh. 3. sınıf staj — kim nerede yaptı, ne öğrendi?
Yaz stajı zamanı yaklaşıyor. 3. sınıfım, KKÜ Bilgisayar. Şu ana kadar bizden önce staj yapanlardan duyduğum yerler: ASELSAN (rekabet zor), HAVELSAN, kamu BT (Karayolları Bilgi İşlem gibi), bir de Ankara'daki yerel yazılım şirketleri.
Staj yapanlardan rica:
- Hangi şirket/kurum, ne kadar süre, ücretli/ücretsiz?
- Gerçekten ne öğrendin (kahve servisi mi, kod mu)?
- Başvuru süreci nasıldı, hangi tarihlerde olmalı?
Özellikle Kırıkkale içinde imkân arayanlar için de öneri varsa kıymetli.
3 Cevap
Ben Kırıkkale içinde yaptım — yerel bir e-ticaret yazılım şirketinde, 30 gün, ücretsiz. Avantajı: küçük ekip, ekip lideri direkt iletişim, kod review yapıyorlar. Dezavantajı: kahveyi de sen yapıyorsun bazen. Mezun olduktan sonra orada işe başlamayı düşünmüyorum ama deneyim olarak iyiydi.
İki kuruşluk önerim: GitHub portfolyon yoksa staj başvurusu öncesi bir hafta içinde 2-3 mini proje at oraya. Şirketler "okul projelerini" sevmiyor — kendi yazdığın küçük şeyleri görmek istiyorlar. Linkedin profilini de güncelle, çünkü bazı IK'cılar oradan filtreliyor.